czwartek, 4 sierpnia 2011

Co nieco o cholesterolu

   Cholesterol jest substancją, której organizm potrzebuje do produkcji hormonów, witaminy D oraz przemian tłuszczów w organizmie. składa się z "dobrej"(HDL)  i  "złej" (LDL) frakcji. Kiedy we krwi znajduje się za dużo "złego" cholesterolu dochodzi do jego odkładania się w ścianie naczyń i w ten sposób do tworzenia się złogów miażdżycowych, co uszkadza i zamyka naczynia tętnicze, grożąc zawałem, udarem mózgu i chorobą kończyn dolnych, utrudniając lub wręcz uniemożliwiając chodzenie.

    Każda osoba powyżej 20 roku życia powinna co 5 lat wykonywać badanie cholesterolu we krwi. Aby najlepiej ocenić poziom cholesterolu, trzeba wykonać profil lipidowy. To badanie przeprowadza się na czczo - 9- 12 godzin po ostatnim posiłku. daje on informacje o :
     - Całkowitym cholesterolu
     - LDL (złym) cholesterolu- tym, który wbudowuje się w ściany tęytniic i zwęża ich światło.
     - HDL (dobrym) cholesterolu- to ten, który zapobiega przenikaniu cholesterolu do naczyń.
     - Trójglicerydach- to jeszcze jedna forma tłuszczu w naszym organizmie.

   Cholesterol HDL ochrania serce przed miażdżycą i chorobą niedokrwienną serca i z tego powodu jego wyższe poziomy są lepsze. Poziom cholesterolu HDL poniżej 40% mg/dl jest ważnym czynnikiem  rozwoju choroby niedokrwiennej serca.
Jeżeli poziom cholesterolu HDL wynosi 60% mg/dl, lub więcej ryzyko choroby niedokrwiennej serca zmniejsza się.
   

  Całkowite stężenie cholesterolu powinno być niższe niż 200 mg/dl. Poziom "złego" cholesterolu ( LDL- cholesterol) nie powinien przekraczać 130 mg/dl, a jeżeli już ktoś ma chorobę wieńcową serca, przebył zawał serca lub jest po operacji by-passu wieńcowego albo poszerzeniu cewnikiem naczynia wieńcowego, u niego poziom "złego" cholesterolu powinien być niższy niż 100 mg/dl.
Czynniki decydujące o poziomie cholesterolu:
- Dieta- nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol w pożywieniu podnoszą poziom cholesterolu we krwi. Zmniejszenie ilości nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu w spożywanych produktach pozwala obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
  Należy pamiętać ,że za bardzo wysoki poziom cholesterolu  we krwi odpowiada  dieta bogata w tłuszcze. Bardzo duża ilość tłuszczu  znajduje się w mięsie. Należy pamiętać , że oprócz mięsa bardzo dużo tłuszczu jest w nabiale np. w żółtych serach ( od 40-60% tłuszczu), mleku, twarogu, maśle itd. Jeżeli mimo stosowania diety nadal stwierdza się podwyższony  poziom cholesterolu należy zastosować odpowiednie leczenie wdrożone przez lekarza.
  

   Czosnek jest doskonałym pogromcą cholesterolu . Może działać silniej niż antybiotyk, zwalcza także grzyby, wirusy i pasożyty, zapobiega nowotworom jelit i żołądka. Lecznicze właściwości czosnku wiążą się ze związkami siarki - to one nadają mu specyficzny aromat. Warto go stosować w przypadku przeziebień , zapalenia oskrzeli. Zawarta w czosnku kwercetyna działa przeciwzapalnie i łagodzi objawy alergii. Czosnek to sprawdzony lek na nadciśnienie i podwyższony cholesterol (wystarczą 2 ząbki dziennie).


- Ciężar ciała- nadwaga podnosi poziom ryzyka choroby niedokrwiennej serca. Powoduje również podniesienie poziomu cholesterolu. Zmniejszenie masy ciała pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

- poziom aktywności fizycznej- brak regularnej aktywności fizycznej jest również czynnikiem ryzyka rozwoju choroby niedokrwiennej serca. Regularna aktywność fizyczna pozwala obniżyć poziom "złego" cholesterolu  (LDL) i podnieść poziom cholesterolu "dobrego" (HDL). Regularna aktywność fizyczna pomaga również zmniejszyć masę ciała. 


Czynniki na które nie mamy żadnego wpływu:
- Wiek i płeć- w miarę jak się starzejemy, poziom cholesterolu we krwi rośnie. Do okresu menopauzy kobiety mają niższy poziom cholesterolu niż mężczyźni w tym samym wieku. Później poziom  cholesterolu LDL (złego) rośnie.
- Czynniki wrodzone- nasze geny w dużym stopniu determinują sposób , w jaki nasz organizm produkuje cholesterol. Podwyższony poziom cholesterolu może występować rodzinnie.

GŁÓWNE CZYNNIKI RYZYKA:
- palenie tytoniu;
-Podwyższone ciśnienie krwi ( większe niż 140/90 mmHg, lub aktualnie leczone, niezależnie od wysokości pomiarów)
- Niski cholesterol HDL (mniej niż 40 mg/dl)
- występowanie chorób serca w rodzinie  ( choroba ojca lub brata przed 55 rokiem życia , choroba serca u matki lub siostry przed 65 rokiem życia)
- Wiek ( mężczyźni -45 lat lub więcej , kobiety - 55 lat lub więcej). 


 

1 komentarz:

  1. Polecam bieganie - można szybko schudnąć i poprawia się nastrój.

    OdpowiedzUsuń